Foto:

Brøndby ro- og kajakklub på endagstur i Roskilde Fjord.

Havkajakker er designet til at ro ligeud.
På trods af denne egenskab vil alle kajakker, i sidevind, have en tendens til at bagenden (hækken) ”skrider” ud og kajakkens forende (stævnen) drejer op imod vinden. (weathercocking)
Når dette sker, er roeren nødt til at udføre trættende korrigerende rotag for at modvirke denne drejning. Man siger at kajakken er luvgerrig.

Grønlænderne havde også dette problem og mange grønlandske kajakker havde en ”indbygget” finne som en del af konstruktionen eller en separat finne, som var gjort fast til undersiden kajakken. En sådan finne har mange moderne designere i dag bygget ind i deres kajakker.
Den er udført på en sådan måde, at finnen kan justeres fra et håndtag placeret ved mandehullet via en wire eller snor. Når man ikke har brug for finnen kan den trækkes op i kajakken.


 
”Sådan bruger du finnen i sidevind – det er meget simpelt”
Når kajakken er i fremdrift vil stævnen være ”låst” af vandets tryk mod kajakken. Dette betyder i sidevind at kajakkens hæk vil blive blæst væk fra vinden. Dette føles som om at kajakken drejer med stævnen op i vinden. For at modvirke dette sænkes finnen så den giver modstand og modvirker denne drejning. Finnen skal justeres efter vindens påvirkning af kajakken. Finnen er for langt oppe når kajakken drejer op i vinden – finnen er for langt nede når kajakken drejer væk fra vinden.

Ved fremdrift bliver kajakspidsen “låst” i vandet.

I sidevind påvirkes kajakken i hele længden

Den “låste” spids og sidevinden vil i kombination få kajakkens badende til at dreje væk fra vinden.

Dette betyder, at det fra roerens vinkel ser ud som om kajakken drejer op i viden (roeren på billedet vil føle han drejer til højre)

Det kan være nødvendigt løbende at finjustere og herved kompensere for ændringer i vind-forhold samt ved kursændringer.



Finnen kan desuden bruges til at retningsstabilisere i medvind/medsø. Her vil men typisk havefinnen helt nede. Typisk anvendes finnen helt nede og ved surf i bølger.




Ror man med finnen nede, vil de fleste kajakker være sværere at dreje. Derfor giver det god med at tage finnen op når man skal lave kursændringer.




I kraftig sidevind, kan man opleve, at finnen ikke korrigerer fuldt ud for afdriften - dvs. finnen er for lille til at modvirke afdriften. Da afdriften ud over vindens pårvirkning også er bestemt af hvor meget spidsen er låst. Kan det hjælpe at sætte farten ned. Lavere fart betyder, at spidsen vil være mindre låst af vandet - dermed vil finnen være tilstrækkelig til at korrigere for afdriften.


Finnen kan justeres mellem helt oppe og helt nede.


Er finnen for langt oppe, vil afdriften ligge på bagenden -

og kajakken vil dreje til den side vinden kommer fra.


Er finnen for langt nede, vil afdriften ligge på forenden - og kajakken vil  dreje væk fra den side vinden kommer fra.


Dette betyder også at man i sidevind kan anvende finnen til at dreje kajakken.

Fejl


En typisk fejl, der kan opstå med finnen er, at småsten sætter sig i klemme mellem finne og finneboks – disse fjernes med en kniv e.lign - på de fleste kajakker er der monteret en lille line i finnen - denne bruges til at hjælpe med få finnen ned, hvis sidder lidt småsten i klemme.

Ovenstående klares lettest af en makker, mens man er på vandet.


Vi ser desværre alt for ofte, at finnen ikke er trukket op når kajakken tages på land. Herved beskadiges wiren, og finnen bliver ubrugelig. HUSK DERFOR ALTID AT TAGE FINNEN OP FØR DU TRÆKKER KAJAKKEN PÅ LAND.


At satse på at ror og finne altid virker, kan blive en kraftkrævende udfordring.
Derfor bør du lære at ro kajak uden brug af disse hjælpemidler. Ror og finne er mekanik og kan gå i stykker.